Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ο Petrwrap είναι ο νέος Wannacry: Εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο οι κυβερνοεπιθέσεις


Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες πέφτουν θύματα της νέας παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και θυμίζει τον ιό WannaCry που έπληξε περίπου 100 χώρες πριν λίγους μήνες.
Ο νέος ιός λέγεται Petrwrap και σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα της κυβερνοασφάλειας θυμίζει είναι μια τροποποιημένη παραλλαγή του λυτρισμικού Petya που είχε πλήξει πέρσι πολλούς υπολογιστές.
Πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από πολλές εταιρείες που δέχτηκαν ταυτόχρονα επίθεση ανέφεραν ότι στην οθόνη των υπολογιστών εμφανιζόταν ένα μήνυμα με το οποίο οι χάκερ ζητούσαν να τους καταβληθούν λύτρα σε bitcoin, ύψους 300 δολαρίων. Το ίδιο είχε συμβεί και στην περίπτωση του WannaCry με τους ειδικούς να καλούν τότε χρήστες και εταιρείες να μην πληρώσουν τα λύτρα.
Ξεκινώντας με σημαντικές εταιρείες και κρατικές υποδομές στην Ουκρανία και τη Ρωσία ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες. Αφού χτύπησε τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft αλλά και τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, το λυτρισμικό Petrwrap προκάλεσε στη συνέχεια βλάβες στη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων της ναυτιλιακής εταιρείας Maersk, έκοψε το ρεύμα στο εργοστάσιο παραγωγής των μπισκότων Lu και Oreo και το εργοστάσιο της Nivea στη Γερμανία.
Ο ιός «εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, έχουν πληγεί πολλές χώρες», προειδοποίησε μέσω του Twitter ο Κόστιν Ράιου, ερευνητής στη ρωσική εταιρεία Kaspersky. Σύμφωνα με τον Ράιου, η Ουκρανία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και ακολουθούν η Ρωσία και, σε μικρότερο βαθμό, η Πολωνία και η Ιταλία.
Και στη Γερμανία πολλές εταιρείες έπεσαν θύματα του κακόβουλου λογισμικού, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας του κυβερνοχώρου BSI, η οποία καλεί τις επιχειρήσεις να αναφέρουν στις αρχές το όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν με την ασφάλειά τους και να αρνηθούν να καταβάλουν λύτρα στους δράστες. Επίσης προτρέπει τις εταιρείες να επενδύσουν άμεσα σε μέτρα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο.
Ειδικοί σημειώνουν ότι υπάρχει μια ενημέρωση ασφαλείας της Microsoft θα μπορούσε να αποτρέψει τη μόλυνση από ιούς σε πολλές περιπτώσεις. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο ιός επιτέθηκε και σε συστήματα που είχαν ενημερωθεί.

Το διαβάσαμε στο tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου