Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Το τέλος του F2 και του F8

«Τα Windows 8 έχουν ένα πρόβλημα... κάνουν boot πολύ γρήγορα»

Η εκκίνηση του υπό ανάπτυξη νεότερου λειτουργικού συστήματος της Microsoft ολοκληρώνεται τόσο γρήγορα ώστε ο χρήστης δεν προλαβαίνει να πατήσει το κατάλληλο πλήκτρο λειτουργιών για να την διακόψει σκόπιμα. Όμως έτσι, καθίστανται αδύνατες απαραίτητες επιλογές όπως η δυνατότητα εκκίνησης του συστήματος σε Safe Mode σε περίπτωση δυσλειτουργίας, η εναλλακτική εκκίνηση όχι από τον δίσκο αλλά από DVD ή USB, η επιλογή διαφορετικού λειτουργικού συστήματος ή η είσοδος στις ρυθμίσεις του υλικού.
Το πρόβλημα της ταχύτατης εκκίνησης του λειτουργικού συστήματος γίνεται εμφανές όταν αφορά σε νέα συστήματα που ολοκληρώνουν την διαδικασία ακόμα και σε επτά δευτερόλεπτα (τιμή που αποδίδεται και στους γρήγορους δίσκους SSD των νέων συστημάτων). Ανεξάρτητα από την σύνθεση του συστήματος, οι μηχανικοί της Microsoft δηλώνουν με βεβαιότητα ότι ο λεγόμενος χρόνος boot θα είναι σημαντικά μειωμένος σε όλα τα συστήματα, νέα και παλαιότερα.

Σε κάθε περίπτωση, θα έπρεπε να επιλύσουν το πρόβλημα που ανέκυπτε αφού ο χρήστης δεν προλάβαινε να πατήσει το απαιτούμενο πλήκτρο για να διακόψει την διαδικασία που εκκινεί τα Windows. Μάλιστα, έγιναν συνεχείς δοκιμές στις οποίες, οι χρήστες επιχειρούσαν να προλάβουν να πατήσουν F2 ή F8 ή F12  πριν βρεθούν στο στάδιο όπου θα έπρεπε να εισάγουν στοιχεία εισόδου στα Windows, με μικρή επιτυχία που αποδόθηκε μάλλον στην τύχη.

Έτσι, η ομάδα ανάπτυξης καταργεί τα πλήκτρα λειτουργιών (function keys) πριν το boot. Τα πλήκτρα αυτά ήταν απαραίτητα όταν κάτι πάει στραβά και δεν φορτώνουν τα Windows, ή όταν ο χρήστης θέλει να αλλάξει κάτι στην αλληλουχία των ενεργειών που πρόκειται να εκτελεστούν πριν φορτώσουν τα Windows.

Στην πρώτη περίπτωση, όταν κάτι πάει κατ'εξακολούθηση στραβά (επαναλαμβανόμενες απόπειρες boot) και το σύστημα αδυνατεί να φορτώσει το λειτουργικό, ένα νέο «Μενού Επιλογών Boot» θα εμφανίζεται αυτόματα (περιγράφεται στην συνέχεια).

Μάλιστα, το μενού με τις επιλογές εκκίνησης θα εμφανίζεται αυτόματα ακόμα και όταν φορτώνουν κανονικά τα Windows 8, όμως ο υπολογιστής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν ένας ελαττωματικός driver να καθιστά αδιόρατη την φόρμα εισαγωγής των στοιχείων εισόδου του χρήστη.

Δείτε τον Chris Clark, μηχανικό λογισμικού της ομάδας ανάπτυξης των Windows 8 να επιδεικνύει τους τρόπους επέμβασης στην διαδικασία φόρτωσης των Windows 8.



Τα Windows 8 μπορούν αλγοριθμικά να «μαντέψουν» ότι υπάρχει πρόβλημα -ιδιαίτερα εάν η προσπάθεια εκκίνησης επαναλαμβάνεται και αποτυγχάνει- και να εμφανίσουν το μενού με τις εναλλακτικές επιλογές boot. Σε περίπτωση που η υπόθεση αυτή είναι εσφαλμένη, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει Continue για να συνεχίσει την διαδικασία φόρτωσης του λειτουργικού συστήματος.

Στην δεύτερη περίπτωση, όταν τα Windows λειτουργούν απρόσκοπτα, η διαδικασία boot θα ολοκληρώνεται (σε ελάχιστα δευτερόλεπτα) και ο χρήστης θα έχει περισσότερους από έναν τρόπους να κάνει όσα έκανε με το F8 ή το F2 (ή το F12 ανάλογα με το σύστημα).

Ένας τρόπος εισαγωγής στο Μενού Επιλογών Boot, ιδιαίτερα χρήσιμος όταν ο χρήστης δεν μπορεί να κάνει login, είναι η μετακίνηση του κέρσορα στην κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου. Εκεί, στο χαρακτηριστικό εικονίδιο Off, κρύβεται το λεγόμενο Μενού Shutdown.

  • Shift+Restart | Από το Μενού Shutdown, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Shift, ο χρήστης επιλέγει Restart και έτσι εμφανίζεται το Μενού Επιλογών Boot.
  • PC Setting, General, Advanced Startup | Επιλέγοντας PC Settings, στην καρτέλα General προστέθηκε η δυνατότητα Advanced Startup που ενεργοποιεί το Μενού Επιλογών Boot. Από εκεί, ο χρήστης μπορεί να κάνει boot από USB ή να μπει στο δίκτυο. Μπορεί επίσης, να επιλέξει να κάνει boot από DVD (όπως από το Windows Recovery DVD) ή να φορτώσει διαφορετικό λειτουργικό σύστημα που έχει εγκαταστήσει στον υπολογιστή του.
Στο Advanced Startup βρίσκονται επίσης οι επιλογές για την επίλυση προβλημάτων, το λεγόμενο troubleshooting.
  • Από την υποενότητα του Advanced Startup για το Troubleshooting, ο χρήστης μπορεί να κάνει System Restore (δηλαδή να επαναφέρει το σύστημα στην προηγούμενη καλή κατάσταση των Windows), System Image Recovery (από συγκεκριμένο image των Windows που έχει κρατήσει). Μπορεί ακόμα να αναθέσει στην λειτουργία Automatic Repair να επιχειρήσει να επιλύσει το πρόβλημα ανεπιτυχούς φόρτωσης των Windows. Επίσης, υπάρχει η επιλογή για την μετάβαση στην γραμμή εντολών (Command Prompt), καθώς και αυτή για την προβολή των επιλογών για το firmware (τουλάχιστον σε συστήματα που υποστηρίζουν το νεότερο UEFI). Tέλος, στο Troubleshooting υπάρχουν οι ρυθμίσεις για την εκκίνηση, από τις οποίες μπορεί το σύστημα να μπει σε Safe Mode, να απενεργοποιηθεί η χρήση ενός προβληματικού οδηγού συσκευής (driver), να μπει σε debugging mode ή τέλος, να εκκινήσει σε low resolution video mode.
Τέλος, το Μενού Επιλογών Boot εμφανίζεται και με την εντολή Shutdown.exe /r /o (με τις παραμέτρους /r και /o) από το command prompt.
Έτσι, για να μπει κανείς στο μενού του firmware (σε αυτό που ως τώρα λέγαμε «να μπει στο BIOS» ή στο νέο UEFI), πρέπει να μπει στο Μενού Επιλογών Boot με έναν από τους παραπάνω τρόπους (αυτόματα ή κατ'επιλογή με δύο τρόπους), να επιλέξει Advanced Options, μετά Troubleshooting και μετά UEFI Firmware Settings. Τα Windows 8 αναμένονται τον Οκτώβριο του 2012, και εκδόσεις «προεπισκόπησης» βρίσκονται ήδη στα συστήματα προγραμματιστών (Developer Preview) και χρηστών (Consumer Preview).

Ανθή Παναγιωτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου