Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Συνοπτική παρουσίαση του Joomla




Το Joomla είναι μια λύση για την ανάπτυξη ενός διαδικτυακού τόπου, γεμάτη δυνατότητες αλλά και ταυτόχρονα εξαιρετικά ευέλικτη και φιλική, είναι η εφαρμογή που χρειάζεστε για να δημοσιεύσετε στο διαδίκτυο από μια προσωπική ιστοσελίδα έως έναν ολόκληρο και πολυσύνθετο εταιρικό δικτυακό τόπο που χρειάζεται καθημερινή ενημέρωση και πολλούς χρήστες να το χειρίζονται ταυτόχρονα. Είναι προσαρμόσιμο σε περιβάλλοντα επιχειρηματικής κλίμακας όπως τα intranets μεγάλων επιχειρήσεων ή οργανισμών. Οι δυνατότητες επέκτασής του είναι πρακτικά απεριόριστες.
Το Joomla είναι εφαρμογή ανοικτού κώδικα. Η χρήση του Joomla είναι απολύτως δωρεάν: μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, να το τροποποιήσετε και να διερευνήσετε τις δυνατότητές του χωρίς να πρέπει να πληρώσετε κάποια άδεια χρήσης.
Το Joomla εγκαθίσταται σε έναν web server. Σαν χρήστης, έχετε πρόσβαση στο περιβάλλον διαχείρισης του Joomla μέσω ενός πλοηγού, όπως είναι ο Internet Explorer ή ο Firefox., από όπου μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε κείμενο ή γραφικό και έτσι να δημιουργήσετε τις ιστοσελίδες σας.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ξεκινήσετε. Μπορείτε να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση του Joomla από το http://www.joomla.org/download.htmlΑν θέλετε, μπορείτε να μάθετε περισσότερα στον επίσημο ιστότοπο www.joomla.org (στα αγγλικά). Από τη στιγμή που το εγκαταστήσετε, μπορείτε να αναζητήσετε οδηγίες στο εκεί forum και στον σχετικό ιστότοπο βοήθειας.
Εάν γνωρίζετε τη χρήση ενός επεξεργαστή κειμένου, βρίσκεστε σε καλό δρόμο.Σε γενικές γραμμές, εξαρτάται από το τι θέλετε να κάνετε με το Joomla. Θα υπάρξουν και περιπτώσεις που θα χρειαστείτε την υποστήριξη ενός επαγγελματία, όταν χρειάζεστε να αξιοποιήσετε εξειδικευμένες και προηγμένες δυνατότητες του Joomla. Σε κάθε περίπτωση πάντως, έχετε τον έλεγχο: δημοσιεύετε ό,τι και όποτε εσείς θέλετε, με το πάτημα ενός κουμπιού.
Τι μπορώ να κάνω με το Joomla; Αυτό εξαρτάται από εσάς. Οι δυνατότητες χρήσης του Joomla περιορίζονται μόνον από τη δημιουργικότητά σας. Κάποιοι χρησιμοποιούν το Joomla για διασκέδαση, για τη κατασκευή μιας προσωπικής ή οικογενειακής ιστοσελίδας. Ενσωματώνοντας διάφορα, διαθέσιμα δωρεάν, πρόσθετα εργαλεία / επεκτάσεις, διευρύνονται οι δυνατότητες και λειτουργίες του Joomla, κάνοντάς το μια εφαρμογή αξιόπιστη για την ανάπτυξη σοβαρώνεταιρικών δικτυακών τόπων.
Το Joomla χρησιμοποιεί μια ισχυρή μηχανή προσαρμογής σε διαφορετικά σχεδιαστικά πρότυπα (templating engine) που σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετετο δικό σας, εξατομικευμένο, template. Μπορείτε είτε να δημιουργήσετε δικό σας template, είτε να κατεβάσετε από το διαδίκτυο ένα από τα εκατοντάδες (πάνω από 500) που διατίθενται δωρεάν, είτε να αγοράσετε κάποιο από αυτά που πωλούνται, είτε να παραγγείλετε την κατασκευή ενός σε έναν επαγγελματία. Από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί το δικό σας template, τότε είναι εύκολο το περιεχόμενο του δικτυακού σας τόπου να προσαρμοστεί στη μορφή του.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να το δημιουργήσετε από την αρχή, όταν αλλάξετε ένα template. Για να καταλάβετε τη λειτουργία, σκεφθείτε το template ως το «ρούχο», που ντύνει το «σώμα» σας (περιεχόμενο). Όταν επιλέγετε το νέο template, το περιεχόμενό σας παρουσιάζεται αυτόματα σύμφωνα με το νέο εικαστικό. Μπορείτε ακόμη και να επιλέξετε τα διαφορετικά templates για τα διαφορετικά μέρη του δικτυακού σας τόπου.
Δεν πρέπει να γνωρίζετε το Dreamweaver ή κάποιο άλλο πρόγραμμα HTML/PHP, ούτε να αγοράσετε κάποιο λογισμικό αλλά το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας browser. Σε προχωρημένο επίπεδο, για τροποποιήσεις ή δημιουργία templates, ή για επεξεργασία φωτογραφιών, χρειάζεται να διαθέτετε ένα text editor ή ένα photo editor αντίστοιχα.
Οι δυνατότητες του Joomla που ξεχωρίζουν είναι:
  • Μπορείτε να προσθέσετε περιεχόμενο στον ιστότοπό σας από οποιονδήποτε υπολογιστή διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο. Πληκτρολογήστε το κείμενο, ανεβάστε τις φωτογραφίες, δημοσιεύσετε!
  • Χρησιμοποιήστε το Joomla για να συνεργαστείτε με όσους μπορούν να συμβάλλουν στην επεξεργασία του περιεχομένου. Δώστε τη δυνατότητα σε συνεργάτες σας να δημοσιεύσουν περιεχόμενο, στο πλαίσιο ασφαλώς των αρμοδιοτήτων τους. Είναι εύκολο. Μπορούν να το κάνουν από κάθε υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο.
  • Δημοσιεύστε απεριόριστες σελίδες, χωρίς να περιορίζεστε από το Joomla. Χωρίς κανένα πρόβλημα, μπορείτε να κάνετε αναζητήσεις περιοχομένου και να τις αρχειοθετήσετε.
  • Η εφαρμογή υποστηρίζει τα διαφημιστικά banners: προωθήστε δικά σας προϊόντα και υπηρεσίες, ή χρησιμοποιήστε τα ως διαφημιστικό μέσο για τρίτους.
  • Προσθέστε forum, photo galleries, βιβλιοθήκες αρχείων, βιβλία επισκεπτών και φόρμες επικοινωνίας: λίγες από τις εκατοντάδες πρόσθετες εφαρμογές που κυκλοφορούν για το Joomla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου