Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

«Γερασμένα άλογα» τα PC τριετίας για τα Windows 8;

Μαρτυρίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι από ό,τι στο παρελθόν πριν επιχειρήσουν να αναβαθμίσουν το σύστημα ή τα συστήματά τους ακόμα και με Windows 7 -τα XP ζουν και βασιλεύουν- στα Windows 8. Η περιπέτεια που μας μεταφέρει γνωστός δημοσιογράφος τεχνολογίας στην εφημερίδα Wall Street Journal οδηγεί σε ένα ακόμα δυσάρεστο συμπέρασμα: «γερασμένα» θεωρούνται τα PC άνω των 2 ετών για να υποστηρίξουν τα Windows 8.

H θλιβερή διαπίστωση είναι επιλογή των κατασκευαστών υπολογιστών, τουλάχιστον εκείνων που μπορούσαν να ξεπεράσουν τυχόν εμπόδια γράφοντας «απλώς» νέους οδηγούς για τα υποσυστήματά τους. Κι αυτό γιατί το πρόβλημα μπορεί να ήταν «άλυτο», δηλαδή αφορούσε στην ανεπάρκεια του ίδιου του υλικού, όπως για παράδειγμα στα touchpad των φορητών που δεν μιλάνε την γλώσσα των χειρονομιών των Windows 8 ή γιατί οι οθόνες αφής που δεν είναι αρκετά «ευαίσθητες» για να μεταφέρουν τα αγγίγματα ως έγκυρες εντολές στην νέα έκδοση.

Το πρόγραμμα εγκατάστασης των Windows 8 δεν μπορεί να εξακριβώσει εάν το σύστημα στο οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους. Αυτό απάντησε στον Walter S. Mossberg εκπρόσωπος της Microsoft. O Mossberg σε άρθρο του με τίτλο "Windows 8: Not for old-at-Heart PCs" τεκμηριώνει την προσωπική του διαπίστωση πως τα PC ηλικίας άνω των 2 ετών μπορεί να αναβαθμιστούν με επιτυχία στα Windows 8, θα αποδειχτεί όμως ότι «δεν τα σηκώνουν».

O δημοσιογράφος περιγράφει την δική του Οδύσσεια κατά την προσπάθειά του να αναβαθμίσει δύο υπολογιστές -έναν φορητό της Lenovo που κυκλοφόρησε το 2008 και ένα desktop της Hewlett Packard με οθόνη αφής του 2009. Αμφότερα τα συστήματα πέρασαν με επιτυχία τους ελέγχους του προγράμματος εγκατάστασης της νέας έκδοσης. Υπήρχε σύσταση να συμβουλεύεται ο χρήστης το website του κατασκευαστή για να βεβαιωθεί για την υποστήριξη των Windows 8, αλλά δεν απέτρεπε την εγκατάσταση. Η αναβάθμιση ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ο χρήστης διαπίστωσε στην πορεία πως έχανε μέρος της εμπειρίας ή υπήρχαν σημαντικές αστοχίες, όπως η αδυναμία του touchpad να κάνει τα υπαρκτές νέες λειτουργίες  στα Windows 8 στην μία περίπτωση και οθόνη αφής στο desktop του 2009 δεν ήταν ακριβής ή αρκετά ευαίσθητη.

Κάντε ενδελεχή έλεγχο της συμβατότητας του PC σας
Λάβετε υπόψη σας όλα όσα σας μεταφέραμε στο άρθρο με τίτλο «Τι θα χάσετε αν αγοράσετε υπολογιστή πριν τα Windows 8». Εκεί συγκεντρώσαμε πληροφορία που θα ίσως σας βοηθήσει να αποφύγετε την Οδύσσεια του Mossberg.

Ξεκινούσαμε από τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα Windows 8. Είναι προφανές και αληθές σε κάθε αναβάθμιση, πως δεν πρέπει να αρκεστείτε στο ότι το σύστημά σας καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις. Στα Windows 8 υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να μην το κάνετε, αφού αλλάζουν πολλά, εκτός εάν συμβιβαστείτε.

Στην συνέχεια, αναφερόμαστε στον Windows 8 Upgrade Assistant και μαθαίνουμε πως «η τεχνολογία αφής των Windows 8 απαιτεί υψηλότερο βαθμό απόκρισης και ακρίβειας» από τις οθόνες αφής που λειτουργούσαν καλά με τα Windows 7. Είναι φανερό ότι τα Windows 8 αποτελούν μεγάλο άλμα από τα Windows 7, ιδίως σε ότι αφορά στον χειρισμό τους με πολλαπλές, νέες μεθόδους και αλλάζουν την συνήθη χρήση των παλαιών (όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι πρέπει να μάθουμε νέες συντομεύσεις με τον συνδυασμό πλήκτρων). Μπορείτε ακόμα να διαβάσετε «ποιος παίζει τα Windows στα δάχτυλα» και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Τέλος, πριν αναβαθμίσετε -και δεδομένου ότι θέλετε να προλάβετε την προσφορά της αναβάθμισης από τα Windows 7 με 15 ευρώ - σας προτείνουμε να διαβάσετε υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορείτε να κάνετε υποβάθμιση από τα Windows 8 στα Windows 7 και να κάνετε μια άσκηση ετοιμότητας για την αναβάθμιση στα Windows 8.

Ανθή Παναγιωτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου