Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί η σύνδεσή μου στο Internet είναι τόσο αργή;

Ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορη είναι η σύνδεσή σας στο Internet, υπάρχουν φορές που όλα μοιάζουν να γίνονται τόσο αργά, σαν να σέρνονται. Το παρόν άρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε ποιοι είναι οι τύποι των προβλημάτων που μπορεί να εμφανιστούν, τι μπορείτε να κάνετε για την αντιμετώπισή τους και να ανακαλύψετε τρόπους για να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τη σύνδεσή σας στο Internet.
Τα Windows παρέχουν ένα ενσωματωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης προβλημάτων που μπορεί να εντοπίσει και να διορθώσει αυτόματα ορισμένα συνήθη προβλήματα με τη σύνδεση.
  • Ανοίξτε την "Αντιμετώπιση προβλημάτων σύνδεσης στο Internet" κάνοντας κλικ στο κουμπί ΈναρξηΕικόνα του κουμπιού "Έναρξη" και, στη συνέχεια, κάνοντας κλικ στην επιλογή Πίνακας ελέγχου. Στο πλαίσιο αναζήτησης, πληκτρολογήστε πρόγραμμα αντιμετώπισης προβλημάτων και στη συνέχεια κάντε κλικ στην επιλογή Αντιμετώπιση προβλημάτων. Στο πεδίο Δίκτυο και Internet κάντε κλικ στην επιλογή Σύνδεση στο Internet.

Ο τύπος της σύνδεσης που έχετε είναι σημαντικός

Ο τύπος της σύνδεσης που χρησιμοποιείτε για το Internet είναι ο πλέον σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό της ταχύτητας της σύνδεσής σας. Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τρόποι σύνδεσης στο Internet από το σπίτι είναι μέσω τηλεφώνου, DSL και καλωδιακά. Εάν έχετε δυνατότητα επιλογής, η καλωδιακή σύνδεση είναι η ταχύτερη, αλλά και οι συνδέσεις DSL και οι καλωδιακές συνδέσεις είναι ταχύτερες από τις συνδέσεις μέσω τηλεφώνου.
Πολλές υπηρεσίες παροχής Internet προσφέρουν επίσης την υπηρεσία FiOS (Fiber Optic Service), η οποία παρέχει σύνδεση στο Internet χρησιμοποιώντας το φως μέσω ενός οπτικού δικτύου. Στο σπίτι σας, ο υπολογιστής σας εξακολουθεί να συνδέεται μέσω χάλκινων καλωδίων. Τα πλεονεκτήματα της υπηρεσίας FiOS είναι ότι μπορεί να παρέχει υψηλότερη ταχύτητα από τις συμβατικές συνδέσεις χάλκινων καλωδίων, όπως η σύνδεση DSL ή η καλωδιακή σύνδεση. Ορισμένες υπηρεσίες παροχής Internet προσφέρουν πολλαπλές επιλογές, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεστε. Η υπηρεσία FiOS είναι πιθανότερο να διατίθεται σε περιοχές με μεγάλο πληθυσμό. Επικοινωνήστε με την τηλεφωνική σας εταιρεία ή με την υπηρεσία παροχής Internet για περισσότερες πληροφορίες.
Εάν χρησιμοποιείτε σύνδεση μέσω τηλεφώνου, υπάρχουν μερικοί καλοί τρόποι για τη βελτιστοποίηση της ταχύτητας με την οποία συνδέεστε στο Internet. Πρώτον, χρησιμοποιήστε όσο πιο γρήγορο μόντεμ μπορείτε. Το ταχύτερο μόντεμ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποστέλλει και λαμβάνει πληροφορίες με ταχύτητα 56 kilobit ανά δευτερόλεπτο (Kbps). Τις περισσότερες φορές, δεν θα έχετε τη μέγιστη ταχύτητα των 56 Kbps, ωστόσο, με μια καλή τηλεφωνική γραμμή, θα προσεγγίζετε τουλάχιστον την ταχύτητα των 45-50 Kbps.
Δεύτερον, βεβαιωθείτε ότι η τηλεφωνική σας γραμμή βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Εάν οι καλωδιώσεις στο σπίτι ή στο γραφείο σας είναι παλιές ή φθαρμένες, ενδέχεται να λαμβάνετε παράσιτα ή συνομιλίες από άλλες τηλεφωνικές γραμμές. Αυτά τα προβλήματα επιβραδύνουν τη σύνδεσή σας στο Internet διότι το μόντεμ θα πρέπει να αποστέλλει τις ίδιες πληροφορίες ξανά και ξανά, μέχρι να αυτές να μεταδοθούν χωρίς διακοπές. Ελέγξτε την καλωδίωση του τηλεφώνου σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει υποστεί φθορές, ότι δεν έχει φθαρεί η μόνωσή της ή ότι δεν έχει συστραφεί γύρω από καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος ή άλλα τηλεφωνικά καλώδια. Εάν ακούτε παράσιτα στα τηλεφωνήματά σας, ενδέχεται να πρέπει να επικοινωνήσετε με την υπηρεσία παροχής τηλεφωνίας για να ζητήσετε να γίνει έλεγχος στις γραμμές εντός και εκτός του σπιτιού σας, για να ελεγχθεί εάν βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Συμβουλές για χρήστες ασύρματων δικτύων

Κατά τη σύνδεση σε ένα ασύρματο δίκτυο (Wi-Fi), η ταχύτητα της σύνδεσής σας στο Internet μπορεί να επηρεαστεί και από τη θέση όπου βρίσκεται ο υπολογιστής σας και από το αν βρίσκονται άλλες ασύρματες συσκευές στον ίδιο χώρο. Οι ασύρματες συνδέσεις λειτουργούν σε συχνότητες οι οποίες είναι παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται από άλλες συσκευές, όπως οι φούρνοι μικροκυμάτων ή τα ασύρματα τηλέφωνα. Η λειτουργία ενός ασύρματου τηλεφώνου συχνότητας 2,4 gigahertz (GHz) δίπλα στον φορητό σας υπολογιστή οποίος λειτουργεί επίσης με ασύρματη σύνδεση στα 2,4 GHz μπορεί να προκαλέσει παρεμβολές ή να εμποδίσει εντελώς τη σύνδεση ασύρματου δικτύου. Εάν θέλετε να πραγματοποιήσετε τηλεφωνικές κλήσεις κατά την περιήγησή σας στο Web, χρησιμοποιήστε είτε ένα ενσύρματο τηλέφωνο είτε ένα ασύρματο τηλέφωνο το οποίο λειτουργεί σε διαφορετική συχνότητα από το ασύρματο δίκτυό σας.
Η απόσταση από ένα ασύρματο σημείο πρόσβασης ή δρομολογητή, καθώς και η ύπαρξη φυσικών εμποδίων, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της σύνδεσής σας στο Internet. Για να βελτιώσετε την ταχύτητα της σύνδεσής σας, μετακινηθείτε πλησιέστερα στο σημείο πρόσβασης και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν φυσικά εμπόδια μεταξύ του σημείου πρόσβασης και του υπολογιστή σας.

Προβλήματα στον υπολογιστή: λογισμικό κατασκοπίας, ιοί και άλλα προγράμματα

Η κατάσταση του υπολογιστή σας μπορεί να επηρεάσει τη σύνδεσή σας στο Internet. Το λογισμικό κατασκοπίας και οι ιοί είναι διαπιστωμένο ότι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, ενώ η ταχύτητα της σύνδεσής σας στο Internet μπορεί επίσης να επηρεαστεί από πρόσθετα προγράμματα, από το μέγεθος της μνήμης του υπολογιστή, από τον χώρο και την κατάσταση του σκληρού δίσκου και από τα προγράμματα τα οποία εκτελούνται.
Δύο από τις συνηθέστερες αιτίες χαμηλής ταχύτητας σύνδεσης στο Internet είναι το λογισμικό κατασκοπίας και οι ιοί. Το λογισμικό κατασκοπίας μπορεί να επιβραδύνει το σύστημά σας παρεμβαίνοντας στο πρόγραμμα περιήγησης και μονοπωλώντας τη σύνδεσή σας στο Internet. Το λογισμικό κατασκοπίας εποπτεύει πώς χρησιμοποιείτε το Internet και ποια πλήκτρα πατάτε, κάτι που δημιουργεί καθυστερήσεις. Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν υπάρχουν περισσότερα από ένα προγράμματα λογισμικού κατασκοπίας τα οποία εκτελούνται ταυτόχρονα. Εάν το πρόβλημα είναι αρκετά σημαντικό, μπορεί να χάσετε εντελώς τη δυνατότητα σύνδεσης. Για να αποκαταστήσετε την ταχύτητα της σύνδεσής σας στο Internet, πρέπει να εκτελείτε τακτικά ένα πρόγραμμα προστασίας από προγράμματα λογισμικού κατασκοπίας για να εξαλείφετε μολύνσεις από λογισμικό κατασκοπίας. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο θέμα Σάρωση για λογισμικό κατασκοπίας και άλλο πιθανώς ανεπιθύμητο λογισμικό.
Οι ιοί υπολογιστών μπορούν επίσης να προκαλέσουν μείωση της ταχύτητας της σύνδεσής σας στο Internet. Όταν ένας ιός μολύνει έναν υπολογιστή, εγκαθιστά κώδικα υπολογιστή ο οποίος επιχειρεί να μεταδοθεί, συνήθως αποστέλλοντας αντίγραφα του εαυτού του μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ορισμένοι ιοί μπορεί να πολλαπλασιάζονται με ρυθμό εκατοντάδων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανά λεπτό, μη αφήνοντας διαθέσιμη υπολογιστική ισχύ και εύρος ζώνης σύνδεσης στο Internet για άλλες εργασίες. Οι ιοί συχνά δεν παρέχουν άμεσα αντιληπτές ενδείξεις ότι εκτελούνται, συνεπώς, είναι καλύτερα να έχετε πάντα ενεργοποιημένο το λογισμικό προστασίας από ιούς που χρησιμοποιείτε. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση των ιών, ανατρέξτε στο θέμα Ιοί: συνήθεις ερωτήσεις.
Τα πρόσθετα προγράμματος περιήγησης μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα απόδοσης. Τα πρόσθετα προγράμματος περιήγησης είναι προγράμματα, όπως πρόσθετα πολυμέσων, γραμμές αναζήτησης ή άλλα προγράμματα, τα οποία συνήθως εμφανίζονται στη γραμμή εργαλείων του προγράμματος περιήγησης. Πολλά πρόσθετα προγράμματος περιήγησης εμπλουτίζουν την εμπειρία της περιήγησης, προσφέροντας πολυμέσα ή ειδικές δυνατότητες για την προβολή εγγράφων. Ωστόσο, ορισμένα πρόσθετα ενδέχεται να μειώσουν την ταχύτητα της σύνδεσής σας στο Internet. Εάν υποψιάζεστε ότι κάποια πρόσθετα προκαλούν μειωμένη απόδοση, δοκιμάστε να ανοίξετε τον Internet Explorer σε λειτουργία απενεργοποίησης των πρόσθετων. Τα πρόσθετα απενεργοποιούνται μόνο για την τρέχουσα περίοδο λειτουργίας, ωστόσο, εάν διαπιστώσετε ότι η ταχύτητα της σύνδεσής σας βελτιώνεται με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Διαχείριση πρόσθετων για να τα απενεργοποιήσετε μόνιμα. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στη Διαχείριση πρόσθετων από τον Internet Explorer, επιλέξτε Εργαλεία και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Διαχείριση πρόσθετων. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο θέμα Με ποιο τρόπο τα πρόσθετα του προγράμματος περιήγησης επηρεάζουν τον υπολογιστή μου;
Όπως όλα τα προγράμματα υπολογιστών, ο Internet Explorer έχει κάποιες απαιτήσεις σε υπολογιστική ισχύ, μνήμη και χώρο στον δίσκο, για να λειτουργεί ικανοποιητικά. Κάθε ιστοσελίδα που προβάλλετε λαμβάνεται πρώτα στη μνήμη και, στη συνέχεια, αποθηκεύεται σε κάποιο χώρο προσωρινών αρχείων στον δίσκο. Η εκτέλεση κάποιου άλλου προγράμματος που χρησιμοποιεί πολλή μνήμη και υπολογιστική ισχύ μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον ανταγωνισμό για πόρους με τον Internet Explorer και να προκαλέσει καθυστερήσεις. Εάν διαπιστώσετε ότι η σύνδεσή σας στο Internet λειτουργεί αργά και έχετε ανοικτά άλλα προγράμματα, δοκιμάστε να τα κλείσετε. Εάν θέλετε να εκτελείτε πολλά προγράμματα, σκεφθείτε το ενδεχόμενο να αυξήσετε τη μνήμη του υπολογιστή σας. Ο ανεπαρκής χώρος στον δίσκο μπορεί να προκαλέσει επίσης προβλήματα στην απόδοση. Μπορείτε να αυξήσετε τον διαθέσιμο χώρο στον δίσκο διαγράφοντας τα προσωρινά αρχεία του Internet Explorer. Για να μάθετε πώς να διαγράψετε τα προσωρινά αρχεία, ανατρέξτε στο θέμα Διαγραφή ιστορικού ιστοσελίδων.
Περιστασιακά, οι ρυθμίσεις στον Internet Explorer αλλάζουν κι αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια να επηρεαστεί ο τρόπος λειτουργίας του Internet Explorer. Μπορείτε να επαναφέρετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του Internet Explorer. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο θέμα Επαναφορά των ρυθμίσεων του Internet Explorer. Η επαναφορά των ρυθμίσεων του Internet Explorer δεν είναι αναστρέψιμη. Γι αυτό, πριν από την επαναφορά, θα πρέπει να διαβάσετε τη λίστα των ρυθμίσεων που επηρεάζονται.

Εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα σύνδεσης

Δυστυχώς, υπάρχουν συμβάντα και συνθήκες οι οποίες βρίσκονται πέραν του ελέγχου σας. Ακόμη και εάν διαθέτετε γρήγορη σύνδεση, εξωτερικοί παράγοντες, όπως τοποθεσίες Web με υψηλή κίνηση ή η εξάπλωση ιών υπολογιστών, μπορούν να επιβραδύνουν ολόκληρο το Web. Οι δημοφιλείς τοποθεσίες υπάρχει πιθανότητα να μην μπορούν να ανταποκριθούν κάποιες φορές στο μεγάλο αριθμό των επισκεπτών. Για παράδειγμα, όταν σε μια τηλεοπτική διαφήμιση αναφερθεί μια τοποθεσία Web, αυτό ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός χρηστών να επιχειρήσει να την επισκεφθεί ταυτόχρονα. Εάν η τοποθεσία Web δεν έχει προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ενδέχεται να παρουσιαστούν καθυστερήσεις.
Σε περιόδους μεγάλης εξάπλωσης ιών, το Internet ενδέχεται να επιβραδυνθεί. Πολλοί ιοί εξαπλώνονται αναγκάζοντας τους υπολογιστές να αποστέλλουν εκατοντάδες χιλιάδες αντίγραφά τους. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την επιβράδυνση του Internet απλώς και μόνο λόγω του μεγάλου όγκου των δεδομένων που μεταφέρονται. Μπορείτε να διαπιστώσετε ποια σημαντικά ξεσπάσματα εξάπλωσης ιών βρίσκονται σε εξέλιξη κάνοντας μια επίσκεψη στην τοποθεσία Web της εταιρείας του λογισμικού προστασίας από ιούς που χρησιμοποιείτε ή στην τοποθεσία Web Security at Home (διαθέσιμη στα Αγγλικά).
Τοπικές συμφορήσεις στο Internet ενδέχεται επίσης να έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερες από τις κανονικές ταχύτητες σύνδεσης. Αυτές οι επιβραδύνσεις παρουσιάζονται όταν πολλοί χρήστες επιχειρούν να συνδεθούν στο Internet ταυτόχρονα και, συνήθως, παρουσιάζονται σε ώρες αιχμής της δραστηριότητας, όπως μετά το ωράριο λειτουργίας των σχολείων, όταν οι μαθητές επιστρέφουν στο σπίτι και συνδέονται στο Web.
Εάν βρίσκεστε σε εταιρικό δίκτυο, η γενική χρήση του δικτύου και του διακομιστή μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα της σύνδεσής σας στο Internet. Οι περισσότεροι διαχειριστές δικτύων εποπτεύουν τη χρήση του Internet και προσπαθούν να αποτρέψουν τους χρήστες από ενέργειες όπως η λήψη μεγάλων αρχείων κατά τις ώρες αιχμής. Εάν διαπιστώσετε ότι η πρόσβασή σας στο Internet είναι αργή κάποιες φορές, ενδέχεται να θελήσετε να απευθυνθείτε στον διαχειριστή του δικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου