Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013

Πώς θα αναγνωρίσετε ένα iPhone 5-«μαϊμού»

Πώς θα αναγνωρίσετε ένα iPhone 5-«μαϊμού»Ένα στα δέκα ηλεκτρονικά είναι «μαϊμού», δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις. Όταν όμως βλέπεις μια άκρως πειστική συσκευασία και μάλιστα σε ζελατίνη, τίποτα δεν μαρτυρά ότι θα πέσεις θύμα του φαινομένου. Από την άλλη, το συσκευασμένο Apple iPhone 5 των 739-979 ευρώ σου προσφέρεται αντί... 30 ευρώ, και, αν και το πιθανότερο είναι να πάρεις δώρο και την κατηγορία του κλεπταποδόχου, παίρνεις δύο!
Αυτή είναι η αναλυτική περιγραφή ενός αυθεντικού iPhone 5. Οποιαδήποτε παρέκκλιση, μαρτυρά ότι πρόκειται για μαϊμού. Το ίδιο ισχύει και για την ποιότητα κατασκευής, που θα περίμενε κανείς από μια συσκευή τόσο υψηλού κόστους.

Κάπως έτσι έφτασαν στα χέρια μας δύο iPhone 5, ένα μαύρο και ένα λευκό. Αναζητήσαμε τις ομοιότητες και τις διαφορές τους με το αυθεντικό που ευγενικά μας παραχώρησε συνάδελφος. Όπλο μας, το iPhone 5 με μια ματιά.

Με την πρώτη ματιά, η συσκευασία δεν μαρτυρά ότι πρόκειται για ψεύτικο iPhone. Ο προμηθευτής  του «iPhone 5 με 30 ευρώ» δεν σου επιτρέπει να ανοίξεις την συσκευασία και το μόνο που μπορεί κανείς να εξετάσει είναι τι αναφέρεται σε αυτήν.
Οι πιο.. πονηροί, τσεκάρουν το serial number στο σάιτ της Apple (από το Android τους). Βρίσκεται τυπωμένο σε αυτοκόλλητο στο πίσω μέρος της συσκευασίας και αφού το διακρίναμε με ανεκτή δυσκολία το πληκτρολογήσαμε στο https://selfsolve.apple.com/agreementWarrantyDynamic.do
Ο αριθμός σειράς έχει «έγκυρη ημερομηνία αγοράς», η περίοδος δωρεάν τηλεφωνικής υποστήριξης έχει εκπνεύσει, μπορούμε όμως να το πάμε στο service έως τις 27 Νοεμβρίου 2013 (καλύπτονται και τα ανταλλακτικά)!

Εάν τίποτα από αυτά δεν σας κινεί υποψίες, ζητήστε κι ένα δεύτερο. Στην προκειμένη περίπτωση, το δεύτερο, μαύρο iPhone 5 είχε ακριβώς το ίδιο «μοναδικό αναγνωριστικό ταυτότητας», το ίδιο serial number.
Εάν ανοίξετε την συσκευασία και δείτε την συσκευή, χωρίς όμως να αφαιρέσετε την προστατευτική μεμβράνη, δεν θα διακρίνετε μονομιάς διαφορά στην οθόνη.
Η αποτυχημένη προσπάθεια να ενεργοποιήσετε την συσκευή δεν αποτελεί απόδειξη ότι δεν πρόκειται για το αυθεντικό iPhone 5. Τα περισσότερα τηλέφωνα χρειάζονται πολύωρη φόρτιση την πρώτη φορά, οπότε μάλλον δεν θα σας τρομάξει ότι δεν ανταποκρίνεται στο παρατεταμένο πάτημα του κουμπιού αφύπνισης/ύπνου για να δείτε το σηματάκι της Apple.
Το εμπορικό σήμα της Apple, το δαγκωμένο μήλο στην πλάτη της συσκευής εξέχει, αλλά αν κανείς δεν έχει ξαναπιάσει στα χέρια του iPhone, δεν διακρίνει ότι δεν θα έπρεπε να εξέχει σαν αυτοκόλλητο.
Πιο προσεκτική εξέταση του διακόπτη κουδουνίσματος-σίγασης, το πλήκτρο στην αριστερή επάνω πλευρά της συσκευής, το οποίο κουνιέται ακανόνιστα, «παίζει», φανερώνει την κακή ποιότητα κατασκευής.
Αν αφαιρέσετε την προστατευτική μεμβράνη θα αρχίσετε να διαισθάνεστε ότι δεν μπορεί να είναι αυτή η οθόνη ενός iPhone, παρά ένα πλαστικό παιχνίδι. Το ίδιο ισχύει και για το (έκκεντρο) κουμπί αφετηρίας.

Στο πίσω μέρος, ανάμεσα στην κάμερα iSight και στο φλας LED θα έπρεπε να υπάρχει μια οπή για το πίσω μικρόφωνο. Στο iPhone μαϊμού, δεν είναι παρά ένα ωραίο ζωγραφιστό κυκλάκι.

Μπροστά, στο επάνω μέρος θα έπρεπε να υπάρχει η κάμερα Facetime στο κέντρο και από κάτω ο δέκτης/μπροστινό μικρόφωνο. Στο iPhone 5 μαϊμού, υπήρχε ένα ακόμα... κυκλάκι δίπλα στο μπροστινό μικρόφωνο.
Στην συσκευασία θα βρείτε το εργαλείο εξαγωγής SIM (δεν θα σας άφηναν να ψάχνετε συνδετήρα) και δεν θα διακρίνετε μονομιάς ότι δεν είναι το αυθεντικό. Εάν επιχειρήσετε να εξάγετε με αυτό την υποδοχή της κάρτας, θα διαπιστώσετε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι στο εσωτερικό του, το ολοκαίνουργιο iPhone 5 σας δεν θα μπορούσε να είναι άδειο, δεν υπάρχει παρά χαραγμένο μόνο το περίγραμμα από το συρταράκι της κάρτας.

Εάν σας επέτρεπαν να πιάσετε την συσκευή, θα μπορούσατε από την αρχή να ρίξετε μια ματιά στο βύσμα ακουστικών στο κάτω μέρος της, για να διαπιστώσετε ότι δεν είναι δυνατόν να βάλετε εκεί το καρφί των ακουστικών Earpods (εμπεριέχονται στην συσκευασία :-).

Άλλες διαφορές, είναι ορατές εάν μπορείτε να το συγκρίνετε δίπλα σε κάποιο που έχει κοστίσει κάτι παραπάνω στον διπλανό σας: στο χρώμα της συσκευής, στο χρώμα και στην ποιότητα κατασκευής του φορτιστή.

Το iPhone 5 των 30 ευρώ μπορεί να αποδείχτηκε μαϊμού, μας εντυπωσίασε ωστόσο πόσο εύκολο είναι να ξεγελαστεί κανείς, ιδιαίτερα όταν το κυριότερο όπλο του προμηθευτή είναι η μανία απόκτησης άιφον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου