Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Εν όψει Χριστουγέννων... Κέβιν Μίτνικ: Έξι τρόποι που θα προσπαθήσουν να κλέψουν τα στοιχεία σας

Κέβιν Μίτνικ: Έξι τρόποι που θα προσπαθήσουν να κλέψουν τα στοιχεία σας
O Κέβιν Μίτνικ αποφυλακίστηκε στις 21 Ιανουαρίου 2000 σε ηλικία 36 ετών, αφού παρέμεινε στην φυλακή επί πέντε χρόνια.   (Φωτογραφία:  Associated Press
 
 Τους τρόπους με τους οποίους θα επιχειρήσουν να σας ξεγελάσουν διαδικτυακά αποκαλύπτει η εταιρεία KnowBe4 στην οποία εργάζεται ο «ηθικός», σήμερα, χάκερ Κέβιν Μίτνικ.

  1. Είναι πολύ πιθανό να κερδίσετε εισιτήρια για την νέα ταινία της θρυλικής σειράς Star Wars -«πολλοί θα την πατήσουν», προειδοποιεί ο Μίτνικ και θα δώσουν προσωπικά στοιχεία χρήσιμα για υποκλοπές που θα ακολουθήσουν.
  2. Είναι επίσης πολύ πιθανό να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την ευαισθησία σας για τα τεκταινόμενα στην Μεσόγειο με τους πρόσφυγες -θα δείτε την οικεία εκείνη φωτογραφία του 3χρονου Σύριου αγοριού Αλιάν Κουρντί στην παραλία της Αλικαρνασσού και, απουσία του κουμπιού στο Facebook που θα σας έκανε να εκδηλώσετε τα πραγματικά σας συναισθήματα, θα κληθείτε να κάνετε Like ως προσευχή (απάτη του τύπου "1 Share = 1 Prayer"). Μετά, αυτό το Like θα εξυπηρετήσει τους σκοπούς της προβολής τεχνητά αυξημένου αριθμού Like σε Σελίδες διατεθειμένες να πληρώσουν για την εξαπάτηση (μια τεχνική γνωστή ως Like farming).
  3. Ο Ζάκερμπεργκ το ξεκαθάρισε: δεν θα φτιάξουμε κουμπί Dislike, αφού όμως το ζητάτε θα φτιάξουμε κάτι που δεν θα επιτρέψει την κατάχρηση του εργαλείου για να χαλάσει η διάθεση κανενός. Δεν υπάρχει όμως κουμπί με τον αντίχειρα προς τα κάτω. Αν σας προτείνουν να το αποκτήσετε, τότε επιχειρούν να σας ξεγελάσουν -να εγκαταστήσετε οικειοθελώς plugin στον browser ανοίγοντας παράλληλα μια κερκόπορτα σε επίδοξους εισβολείς ή τουλάχιστον, να δώσετε το e-mail σας για να ξεχειλήσει το γραμματοκιβώτιό σας από ανεπίκλητα μηνύματα (spam).
  4. Κάποιος ξέρει ότι αναζητούσατε εξωσυζυγική σχέση στο σάιτ της Ashley Maddison ή, τουλάχιστον θα το ισχυριστεί για να σας αποσπάσει 1.0000001 Bitcoins. Αγνοήστε τον, λέει ο Μίτνικ.
  5. Λέγονται «μολυσμένες διαφημίσεις» και σε αυτές αποδίδονται οι απειλές για λύτρα για να ξεκλειδώσετε τα, όντως κλειδωμένα, αρχεία σας φυσικά με το αζημίωτο: 500 δολάρια κατά μέσο όρο. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προλάβετε το κακό. Απενεργοποιήστε το Adobe Flash στον browser, εγκαταστήστε τις τελευταίες ενημέρωσης στο antivirus και προσθέστε ένα plugin στον browser για να ανακόψει την εμφάνισή τους, έναν ad blocker, όπως το AdBlocker Plus.
  6. Τέλος, μια ακόμα δημοφιλής μέθοδος εισβολής την εορταστική περίοδο είναι οι προσπάθειες υποκλοπής προσωπικών στοιχείων -συμπεριλαμβανομένων στοιχείων πιστωτικών καρτών με το τριψήφιο κωδικό στο πίσω μέρος τους- με την αποστολή ενός Important Notice δήθεν από δημοφιλή διαδικτυακά καταστήματα όπως το Amazon. Αρχικά, θα σας πουν πως έγινε μια περιορισμένης έκτασης εισβολή στο κατάστημα και, όλως τυχαίως, κλάπηκαν τα δικά σας στοιχεία μαζί με λίγων ακόμα πελατών, για αυτό θα πρέπει να δώσετε πάλι τα στοιχεία σας για να επιβεβαιώσετε την κυριότητα του λογαριασμού σας. Μην το κάνετε, το λέει (και) ο Μίτνικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου