Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

Κυκλοφορήστε χωρίς να αφήνετε αποτυπώματα σε δημόσια δίκτυα WiFi


Εάν κανείς γνωρίζει τη μοναδική διεύθυνση του δικτυακού σας εξοπλισμού -του υπολογιστή, του smartphone ή του router σας- μπορεί να σας αναγνωρίσει και να συνδυάσει περισσότερα στοιχεία για σας, διακρίνοντας ακόμα και τις βόλτες σας σε ένα εμπορικό κέντρο. Υπάρχει όμως τρόπος να κρύψετε τα ίχνη σας.
Είναι γενικά παραδεκτό πως η πληροφορία που στέλνουν οι συσκευές σας στα ασύρματα δίκτυα Wi-Fi στα οποία συνδέονται είναι αρκετή για να αποκαλύψει τα σημεία στα οποία βρεθήκατε. Κάθε φορά που το smartphone, το tablet ή ο φορητός υπολογιστής σας επιχειρεί να συνδεθεί σε δίκτυο Wi-Fi, στέλνει ένα σήμα που περιέχει την μοναδική του διεύθυνση (Mac address).
Έτσι, για παράδειγμα εάν μετακινήστε σε ένα εμπορικό κέντρο και συνδέεστε αυτόματα σε όποιο ανοικτό Wi-Fi access point συναντήσετε στο διάβα σας, είναι εύκολο να δει τη διαδρομή σας όποιος έχει πρόσβαση στο router του δικτύου. Πληκτρολογώντας τη διεύθυνση του router στο browser, μπορεί να δει τις συνδεδεμένες συσκευές με τη Mac address τους, η οποία όταν εμφανίζεται σε διαφορετικά σημεία πρόσβασης φανερώνει τα ίχνη της, δηλαδή τη μοναδική διεύθυνση της συσκευή σας και επομένως, τη διαδρομή σας.

Η δυνατότητα δυναμικής απόδοσης διαφορετικών διευθύνσεων Mac θεωρείται ότι θα έπρεπε να αποτελεί μέρος του επόμενου προτύπου WiFi (802.11ax) και η αρμόδια επιτροπή, η ΙΕΕΕ το εξετάζει σοβαρά, εντούτοις θα χρειαστούν χρόνια για να γίνει διαθέσιμη.
Τουλάχιστον στα Windows 10, υπάρχει η δυνατότητα να αλλάζει δυναμικά η διεύθυνση του εξοπλισμού δικτύωσης της συσκευής που χρησιμοποιείτε, σαν να εμφανίζεστε ενώπιον των δικτύων Wi-Fi με διαφορετική ταυτότητα. Υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι, η ευκολία της δυναμικής ανάθεσης διαφορετικών διευθύνσεων υποστηρίζεται από τον εξοπλισμό σας, αναζητήστε στις ρυθμίσεις δικτύων, και συγκεκριμένα σε αυτές για τα δίκτυα WiFi, την επιλογή χρήσης τυχαίων διευθύνσεων του υλικού σας.


Συγκεκριμένα, από το Start, επιλέξτε Settings, Network & Internet, WiFi και επιλέξτε Use random hardware addresses.
Μπορείτε μάλιστα να επιλέξετε να συνδέεστε ως διαφορετική συσκευή ακόμα και στο δικό σας δίκτυο WiFi, στο σπίτι ή στη δουλειά (εάν το επιτρέπει η πολιτική ΙΤ). Εάν θέλετε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο, επιλέξτε Start > Settings > Network & Internet > Wi-Fi > Manage known networks και υποδείξτε το ασύρματο δίκτυο που σας ενδιαφέρει.
Σε αυτό, ορίστε στις ιδιότητές του (Properties) τη χρήση random hardware addresses.
Πάντως, ενδέχεται να μην βρείτε την επιλογή αυτή, αφού προϋποθέτει ότι ο εξοπλισμός δικτύου του συστήματός σας πρέπει να υποστηρίζει τη λειτουργία της δυναμικής απόδοσης διευθύνσεων Mac. Ακόμα, σε περιβάλλον επιχειρήσεων η απόδοση τυχαίων Mac address μπορεί να σας απαγορεύσει την πρόσβαση στο τοπικό δίκτυο, αφού η συσκευή σας έχει εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ενδεχομένως με βάση την Mac.
Αυτή η ρύθμιση είναι περισσότερο χρήσιμη όταν συνδέεστε σε διαφορετικά δίκτυα WiFi -πλην του γραφείου και του σπιτιού σας- και έχετε λόγο να θέλετε να μην καταγράφετε η παρουσία σας στο χώρο όπου λειτουργούν τα δίκτυα αυτά, όπου ίσως υπάρχουν άλλα προσωπικά σας στοιχεία. Αξιοποιήστε την επιλογή όταν βρίσκεστε σε καφετέριες, εμπορικά κέντρα και γενικότερα δημόσιους χώρους.
Πηγή: tech.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου