Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Τι είναι το TikTok και γιατί το έβαλε στο στόχαστρό του ο Ντόναλντ Τραμπ;


 

Για όσους είναι πάνω από τα 30, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάλλον περιορίζονται στο Facebook, το Twitter, το Instagram και το LinkedIn.

Για όσους είναι πιο κάτω, και ειδικά για τους έφηβους, το δεύτερο πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μετά το Instagram, δεν είναι άλλο από το TikTok, το οποίο έχει μία διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα δημοφιλή social media. Δεν ανήκει σε κάποια αμερικανική εταιρεία αλλά στην κινεζική ByteDance. Και γι’ αυτό βρέθηκε στο στόχαστρο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ετοιμάζεται για την απαγόρευση χρήσης του TikTok στις ΗΠΑ, εκτός και αν πωληθούν οι εκεί δραστηριότητες του σε κάποια αμερικανική εταιρεία!

Το TikTok δεν είναι η πρώτη περίπτωση κινεζικής τεχνολογίας που βρίσκεται στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον, καθώς έχει προηγηθεί η Huawei. Όμως, υπάρχει μία μεγάλη διαφορά καθώς το TikTok είναι μία υπηρεσία ή πιο σωστά ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όταν η Huawei επικεντρώνεται σε συσκευές και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. Από την άλλη πλευρά, το TikTok και η ByteDance έχουν παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης πολύ πιο γρήγορους απ’ ότι η Huawei.

 

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το TikTok είναι ένα μέσο όπου οι χρήστες του δημιουργούν μικρής διάρκειας video με μουσική που μοιάζουν λίγο με… καραόκε. Τα video είναι διάρκειας 3 ως 15 δευτερολέπτων, αν και μπορεί να δει και κανείς και μεγαλύτερης διάρκειας clips και γενικώς ο στόχος είναι περισσότερο ψυχαγωγικός σε σχέση με άλλα μέσα. Αν το φετινό καλοκαίρι, είδατε έφηβους ή έφηβες να χορεύουν ξαφνικά και οι φίλοι τους να τραβούν με το κινητό, πιθανότατα ο λόγος ήταν για να το «ανεβάσουν» στο TikTok.

Το TikTok έκανε την εμφάνιση του εκτός Κίνας το 2017, ενώ το 2016 η ByteDance είχε λανσάρει στην Κίνα το παρεμφερές Douyin, το οποίο συνεχίζει να υφίσταται. Το TikTok παρουσίασε εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά η «έκρηξη» έγινε το 2018 όταν η ByteDance εξαγόρασε το Musical.ly, ένα αντίστοιχης φιλοσοφίας app, το οποίο ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στους μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Το Musical.ly δημιουργήθηκε στην Κίνα το 2014 και το 2017 είχε ήδη φθάσει τα 200 εκατ. χρήστες. Οπότε για τη ByteDance ήταν το κατάλληλο μέσο για την «εκτόξευση» του TikTok, ενώ της έδωσε επιπλέον πρόσβαση σε αγορές όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, το TikTok έχει περισσότερους από 1 δισ. χρήστες παγκοσμίως, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι το Douyin έχει στην Κίνα περίπου 500 εκατ. χρήστες. Είναι προφανές λοιπόν ότι το TikTok είναι από τις πλέον δημοφιλείς υπηρεσίες παγκοσμίως, ενώ η διείσδυση του είναι εντυπωσιακή στις ηλικίες κάτω των 25 ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ByteDance, με το TikTok ως βασικό προϊόν της, έχει φθάσει να έχει έσοδα 20 δισ. δολαρίων το 2019, ενώ η κεφαλαιοποίηση της εκτιμάται πως ανέρχεται στα 78 δισ. δολάρια. Για μία εταιρεία που ιδρύθηκε το 2012 η πορεία δείχνει εκπληκτική. Και δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds των ΗΠΑ, όπως είναι οι Kohlberg Kravis Roberts, Sequoia Capital, General Atlantic και Hillhouse Capital Group.

Για την κυβέρνηση Τραμπ, η αυξημένη δημοτικότητα του TikTok χτύπησε καμπανάκι τους τελευταίους μήνες με την Ουάσιγκτον να υποστηρίζει ότι η ByteDance έχει στενές σχέσεις με την κινεζική κυβέρνηση, κατηγορείται για συνεργασία για συγκάλυψη γεγονότων στην Κίνα, αλλά και για ορισμένες δηλώσεις του ιδρυτή της εταιρείας (Zhang Yimin) το 2018 ότι θα συνεργαστεί απόλυτα με τις κινεζικές αρχές ασφαλείας όποτε του ζητηθεί. Είναι ο ίδιος λόγος που η κυβέρνηση Τραμπ επικαλείται για τις απαγορεύσεις προς τη Huawei. Όπως είναι προφανές, η ByteDance υποστηρίζει ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών και ότι δεν συνεργάζεται με την κινεζική κυβέρνηση και γενικότερα τονίζει ότι δεν τίθεται κάποιο θέμα ασφάλειας.

Οι αμερικανικές πιέσεις έχουν οδηγήσει πάντως την ByteDance να συζητά πλέον το ενδεχόμενο πώλησης των δραστηριοτήτων του TikTok στις ΗΠΑ αλλά και σε ορισμένες χώρες που επίσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τη χρήση της υπηρεσίας, όπως είναι η Αυστραλία, το Πακιστάν και η Ιαπωνία. Σημειωτέον πως απαγόρευση υπάρχει και στην Ινδία αλλά αυτή οφείλεται στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ινδίας που οδήγησε το Νέο Δελχί να απαγορεύσει τη χρήση ουκ ολίγων κινεζικών apps.

Η πρώτη εταιρεία που ενδιαφέρθηκε για το TikTok ήταν η Microsoft, η οποία, μάλιστα, φέρεται να συζητούσε το ενδεχόμενο εξαγοράς του συνόλου της υπηρεσίας (συνολικής αξίας περίπου 30 δισ. δολαρίων) και όχι μόνο για τις 4 χώρες που είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε απαγόρευση. Οι συζητήσεις ByteDance – Microsoft φαίνεται να σταμάτησαν στις αρχές Αυγούστου αν και η Microsoft δηλώνει έτοιμη να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι. Παράλληλα, ενδιαφέρον φέρεται να εξέφρασε και η Oracle, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη δεδομένου ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, εκ των μεγαλύτερων παγκοσμίως στο χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού, δεν έχει ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με υπηρεσίες για οικιακούς καταναλωτές. Από την άλλη πλευρά, ο ιδρυτής της Oracle, Λάρι Έλισον είναι από τους επιχειρηματίες που υποστηρίζουν τον κ. Τραμπ.

Στη σχετική λίστα εμφανίστηκε και το Twitter, το οποίο, όμως, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει κάποια κίνηση ακόμη και για ένα κομμάτι του TikTok. Και όπως όλα δείχνουν, πολλά θα διαβάσουμε και θα ακούσουμε τις επόμενες εβδομάδες μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου που λήγει η προθεσμία που έδωσε ο κ. Τραμπ προκειμένου να πουληθούν τουλάχιστον οι δραστηριότητες του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου