Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Για την «Οικογενειακή Ασφάλεια» Πώς ελέγχει ο γονέας την χρήση PC και Διαδικτύου από το παιδί στα Windows 8


Εγγενές χαρακτηριστικό των Windows 8 -αλλά και των Windows Phone 8- αποτελεί η δυνατότητα παρακολούθησης της δραστηριότητας των παιδιών στο Διαδίκτυο αλλά και της χρήσης του υπολογιστή από τους κηδεμόνες τους. Η Microsoft έχει προσθέσει στην νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος για PC την «Οικογενειακή ασφάλεια» και στα Windows Phone 8, το Kid's Corner.

Στην περίπτωση του υπολογιστή, ο κηδεμόνας με ρόλο διαχειριστή του συστήματος δημιουργεί έναν λογαριασμό στο σύστημα για κάθε παιδί. Από τις σχετικές ρυθμίσεις, μπορεί να επιλέξει πόσες ώρες θα επιτρέπεται στο παιδί να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή (π.χ. δύο ώρες καθημερινά, με εξαίρεση περισσότερο χρόνο τα Σαββατοκύριακα), ή ακόμα και την πλήρη απαγόρευση χρήσης κάποιες ώρες της ημέρας.


Επίσης, ο κηδεμόνας μπορεί να επιλέγει τα παιχνίδια και τις εφαρμογές που επιτρέπει στα παιδιά να εκτελούν, καθώς και ποιες εφαρμογές θα είναι ορατές στο Windows Store, το επίσημο κατάστημα διάθεσης app της Microsoft.

O γονέας μπορεί να απενεργοποιήσει πλήρως την λήψη αρχείων από το Διαδίκτυο.

Εάν τα παιδιά χρειαστεί να εκτελέσουν κάποια αποκλεισμένη εφαρμογή, να επισκεφτούν κάποια μη εγκεκριμένη τοποθεσία στον παγκόσμιο ιστό ή τελειώσει ο διαθέσιμος χρόνος στο PC, τότε μπορούν να στείλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικό αίτημα στον γονέα, ο οποίος θα το αποδεχτεί ή θα το απορρίψει.


Ακόμα, ο γονέας έχει στοιχεία για την δραστηριότητα του παιδιού με σχετικές αναφορές που του αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Οικογενειακή Ασφάλεια (υπό την προϋπόθεση ότι συνδέεται στα Windows με λογαριασμό Microsoft). Στην αναφορά βλέπει συνοπτικά το χρόνο που πέρασε το παιδί μπροστά στον υπολογιστή, τους δικτυακούς τόπους που επισκέφτηκε (και τον αριθμό των ιστοσελίδων ανά σάιτ), τα παιχνίδια και τις εφαρμογές που χρησιμοποίησε, καθώς και τους όρους που αναζήτησε σε μηχανές όπως το Bing, το Google ή το Yahoo!.


Ο γονέας έχει πρόσβαση στις αναφορές και διαδικτυακά, μέσω της υπηρεσίας Windows Live (familysafety.microsoft.com).

Διαβάστε ακόμα στο tech.in.gr:
  • Τί μπορεί, και τί όχι, να κάνει το παιδί σας από την Παιδική Γωνιά στα Windows Phone 8 Στα Windows Phone 8, δηλαδή στα smartphone που φέρουν την νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft για αυτά, υπάρχει το Kid's Corner ή Παιδική Γωνιά. Σκοπός της εταιρείας, να επιτρέψει στους γονείς να μοιράζονται το κινητό τους τηλέφωνο με τα παιδιά, χωρίς να φοβούνται μήπως αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες τους, ή σε ακατάλληλο περιεχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου