Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Υποστήριξη της Microsoft: Τρόπος δημιουργίας νέων διαμερισμάτων χωρίς να καταστραφούν τα δεδομένα.

Λάβαμε μια κλήση: Το σύστημα είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή μου. Αλλά υπάρχει μόνο ένα διαμέρισμα. Δεν θέλω να εγκαταστήσω ξανά το σύστημα για να δημιουργήσω νέα διαμερίσματα. Μπορώ να δημιουργήσω ένα άλλο διαμέρισμα;

Αυτό είναι ένα ζήτημα που ενδεχομένως απασχολεί πολλούς χρήστες. Σε γενικές γραμμές, υπάρχει λογισμικό τρίτων κατασκευαστών που μπορεί να παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Ωστόσο, τώρα τα Windows Vista/Windows 7 σάς επιτρέπουν να προσαρμόζετε σε κάποιον βαθμό τα μεγέθη των διαμερισμάτων που υπάρχουν ήδη.

Ας δούμε πώς γίνεται αυτό:

Προετοιμασία

Για την πραγματοποίηση αυτής της λειτουργίας, το σύστημα αρχείων πρέπει απαραιτήτως να είναι NTFS. Το σύστημα αρχείων FAT32 δεν λειτουργεί.

Κάντε δεξιό κλικ στη μονάδα δίσκου και επιλέξτε -> Ιδιότητες -> στην καρτέλα Γενικά, στην περιοχή -> Σύστημα αρχείων εμφανίζεται το σύστημα αρχείων σας.



Αν είναι FAT32, μπορεί να μετατραπεί σε NTFS.(Ειδοποίηση: Η μετατροπή σε NTFS ενδέχεται να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα. Για παράδειγμα, αν έχετε εγκαταστήσει δύο συστήματα στον υπολογιστή και ένα από αυτά είναι σύστημα παλαιότερης τεχνολογίας, όπως τα Windows 98 ή Windows ME, τότε το παλαιότερο σύστημα δεν θα αναγνωρίζει το γράμμα της μονάδας δίσκου NTFS).
  1. Έναρξη -> Στην Έναρξη αναζήτησης, πληκτρολογήστε cmd, -> και κάντε δεξιό κλικ στο στοιχείο cmd στη λίστα αποτελεσμάτων που εμφανίζεται στο πάνω μέρος - >Επιλέξτε Εκτέλεση ως διαχειριστής.
    UAC
    Αν δείτε ένα μήνυμα που σας ειδοποιεί ότι Τα Windows χρειάζονται την άδειά σας για να συνεχίσουν, μην εκπλαγείτε, είναι αναμενόμενο. Απλώς, κάντε κλικ στο κουμπί συνέχεια για να επιβεβαιώσετε την επιλογή σας.
  2. Πληκτρολογήστε την παρακάτω εντολή και πατήστε Enter για να την εκτελέσετε (το x είναι το γράμμα της μονάδας δίσκου σας και πρέπει να αντικατασταθεί με το γράμμα που αντιστοιχεί στη δική σας μονάδα δίσκου).
    convert x: /fs:ntfs


  3. Περιμένετε λίγα λεπτά και μην κλείσετε το παράθυρο μέχρι να εμφανιστεί το μήνυμα επιβεβαίωσης.

Έναρξη λειτουργίας

Κόψτε ένα μέρος του υπάρχοντος διαμερίσματος για να το χρησιμοποιήσετε για το νέο διαμέρισμα

  1. Έναρξη -> Κάντε δεξιό κλικ στην επιλογή Υπολογιστής -> Διαχείριση.


  2. Βρείτε την επιλογή Διαχείριση δίσκων στην ενότητα Αποθήκευση στα αριστερά. Επιλέξτε Διαχείριση δίσκων.
  3. Κάντε δεξιό κλικ στο διαμέρισμα που θέλετε να αποκόψετε και επιλέξτε Συρρίκνωση τόμου.


  4. Ορίστε ένα μέγεθος στα δεξιά της επιλογής Μέγεθος χώρου προς συρρίκνωση. Η τιμή είναι η μέγιστη τιμή που επιτρέπεται από προεπιλογή. Στη συνέχεια, επιλέξτε Συρρίκνωση. (Ανεξάρτητα από τον ελεύθερο χώρο που υπάρχει, ο χώρος που θα απελευθερωθεί δεν θα ξεπερνά το μισό μέγεθος του τρέχοντος διαμερίσματος).


  5. Θα δείτε ότι μέρος του διαθέσιμου χώρου έχει αποδεσμευθεί. Τώρα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο διαμέρισμα στον χώρο αυτό.


  6. Κάντε δεξιό κλικ στον κενό χώρο και επιλέξτε -> Νέος απλός τόμος.



Προσθήκη του χώρου που δεν έχει διανεμηθεί στο τρέχον διαμέρισμα

Ορίστε ακόμα μια συμβουλή - αν υπάρχει χώρος που δεν έχει εκχωρηθεί αμέσως μετά από το γράμμα μιας μονάδας δίσκου στη Διαχείριση δίσκων, αυτός ο χώρος μπορεί να συγχωνευτεί με τη μονάδα που αντιστοιχεί σε αυτό το γράμμα:
  1. Κάντε δεξιό κλικ στο διαμέρισμα που θέλετε να επεκτείνετε (αυτό το διαμέρισμα πρέπει να έχει μη εκχωρημένο χώρο χωρίς να μεσολαβεί κάτι άλλο) και επιλέξτε Επέκταση τόμου.


  2. Στη συνέχεια, ορίστε ένα μέγεθος για την επιλογή Επιλέξτε το μέγεθος χώρου. Η τιμή είναι η μέγιστη τιμή που επιτρέπεται από προεπιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου