Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο iPhone (5S)



iphone-5s-1-2013
Η Apple φέρνει ξανά μετά από αρκετό καιρό κάποια πραγματικά νέα τεχνολογία στα χέρια μας, ενσωματώνοντας αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος στο νέο iPhone (5S). Παράλληλα, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά παράλληλα και μια διαφορετική έκδοση της κορυφαίας της συσκευής
Θα καταφέρει έτσι να απαντήσει στον εντεινόμενο ανταγωνισμό και παράλληλα να διεισδύσει στα χαμηλότερα αγοραστικά στρώματα, ειδικά σε αγορές όπως και η ελληνική όπου η μέση τιμή κτήσης των smartphones έχει υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια; Πάντως, η πρώτη μετρήσιμη αντίδραση δεν είναι ενθαρρυντική για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο. Η Γουόλ Στριτ υποδέχτηκε με αρνητικό πρόσημο τις ανακοινώσεις από το Κουπερτίνο. Η μετοχή της Apple έπεφτε σε όλη της διάρκεια της παρουσίασης και συνέχισε στο “κόκκινο” και μετά το τέλος της, αφού επενδυτές και αναλυτές δεν άκουσαν τίποτα περισσότερο από αυτά που είχαν ήδη διαρρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες.
Το iPhone 5S έρχεται με νέο ταχύτερο επεξεργαστή (A7), σημαντικά αναβαθμισμένο υποσύστημα γραφικών, ξεχωριστό τσιπ που αντιλαμβάνεται την κίνηση της συσκευής (ειδικά σχεδιασμένο για εφαρμογές παρακολούθησης του ρυθμού άθλησης), ανασχεδιασμένη βασική κάμερα -αλλά όχι μεγαλύτερο αισθητήρα σε απόλυτη τάξη μεγέθους. Αυτός παρέμεινε στα 8 Megapixel, όταν ο ανταγωνισμός στην premium κατηγορία συσκευών κινείται πλέον πάνω τα 13 ή ακόμα και τα 20 Megapixel. Βέβαια, για τους ειδικούς στη φωτογραφία, το μέγεθος της ανάλυσης του αισθητήρα δεν κάνει από μόνο του τη διαφορά. Και αυτό προσπάθησε να πει με πολλούς τρόπους στη διάρκεια της παρουσίασης του νέου iPhone η Apple, δείχνοντας αναλυτικά το εξελιγμένο οπτικό μέρος του φακού και την υποστήριξη που προσφέρει στις λήψεις φωτογραφιών και βίντεο το νέο λειτουργικό σύστημα -όπως με τη λειτουργία της αυτόματης επιλογής του καλύτερου φωτογραφικού καρέ.
Το iOS 7, το οποίο είχε παρουσιαστεί πριν από μερικούς μήνες, είναι σε μεγάλο μέρος του γραμμένο από την αρχή, τρέχει στα 64 bit (το πρώτο για φορητές συσκευές) , προσφέρει ένα ολόφρεσκο γραφικό περιβάλλον χρήσης – κάτι που είχε μεγάλη ανάγκη το iPhone – και γενικά παραμένει ίσως το δυνατότερο χαρτί για τα smartphones και τα tablets της Apple.
To πραγματικό νέο, όσον αφορά το επόμενο iPhone, είναι η ενσωμάτωση στο βασικό πλήκτρο του αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Μάλιστα, εκτός από το ξεκλείδωμα της συσκευής και την αντικατάσταση του pass code (εφόσον βέβαια το επιθυμεί ο χρήστης) θα μπορεί να λειτουργήσει και για την πρόσβαση σε εφαρμογές και υπηρεσίες αγοράς περιεχομένου, όπως για παράδειγμα το iTunes.
Κατά τα άλλα το iPhone 5S διατηρεί την ίδια οθόνη στις 4 ίντσες και λανσάρεται για πρώτη φορά και σε χρυσό (θα κυκλοφορήσει επίσης σε λευκό και γκρι-μαύρο), διατηρώντας τις χωρητικότητες των 16, 32 και 64 Gb. Οπως, δε, αναμενόταν εμφανισιακά και με την πρώτη ματιά δεν διαφέρει από το απερχόμενο 5, το οποίο θα αντικατασταθεί από το “φτηνό” 5C.
Το iPhone 5C είναι ουσιαστικά ένα πλαστικό 5άρι, διατηρώντας τις ίδιες προδιαγραφές σε επεξεργαστή, κάμερα και Retina οθόνη με το προηγούμενο μοντέλο. Η Apple επέμεινε πολύ στην ποιότητα κατασκευής των πλαστικών μερών του 5C με τη χρήση πολυκαρβονικού, θέλοντας να τονίσει ότι δεν έχει κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα κατασκευής.
Το iPhone 5C θα είναι διαθέσιμο για online προπαραγγελίες στις ΗΠΑ από την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, ενώ όπως φαίνεται το 5S θα βγει κατευθείαν στα καταστήματα των μεγάλων αγορών (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Βρετανία) στις 20 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει κυκλοφορήσει συνολικά σε 100 χώρες μέσω 270 παρόχων.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με κάποιες πρώτες πληροφορίες και τα δυο νέα μοντέλα αναμένονται μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Κρίνοντας από τις τιμές στο γερμανικό Apple Store, υπολογίζεται ότι το iPhone 5C των 32 Gb θα έρθει κοντά στα 700 ευρώ, με την έκδοση των 16 Gb να κυμαίνεται στα 600 ευρώ, χωρίς τυχόν επιδότηση συμβολαίου. Με βάση το ίδιο online κατάστημα, το iPhone 5S θα κοστίζει 699, 799 και 899 ευρώ στις εκδόσεις των 16, 32 και 64 Gb αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου