Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Η αμερικανική NSA και η βρετανική GCQH παρακολουθούν τις κινήσεις όλων των smartphones

Η αμερικανική NSA και η βρετανική GCQH παρακολουθούν τις κινήσεις όλων των smartphones

Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα παρακολουθούν τους χρήστες τους και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τα έξυπνα τηλέφωνα. Κάπως έτσι, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του «Σπίγκελ», το οποίο επικαλείται άκρως απόρρητα έγγραφα της NSA, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ έχει εύκολη πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών όλων των smartphones, όλων των κορυφαίων κατασκευαστών. Οπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό - και προκύπτει από τα απόρρητα έγγραφα - συσκευές Android, iPhones, ακόμη και τα BlackBerry που έως σήμερα θεωρούνταν ότι έχουν ένα από τα πιο ασφαλή συστήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είναι όλα στη διάθεση του αμερικανού και του βρετανού Μεγάλου Αδελφού, γεγονός που σημαίνει ότι η NSA και η βρετανική ομόλογή της GCHQ έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν στα στρατηγεία τους λίστες επικοινωνίας των χρηστών, SMS, σημειώσεις, καθώς και πληροφορίες για τις διάφορες τοποθεσίες από τις οποίες μπορεί να πέρασε ή να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή ο κάθε χρήστης. Με στόχο πάντα τη μυστική πρόσβαση στα δεδομένα που κρατούν τα smartphones, η NSA έχει συστήσει ειδικές ομάδες εργασίας ώστε καθεμιά να ασχολείται με κάθε λειτουργικό σύστημα ξεχωριστά. Η πορεία των συγκεκριμένων εργασιών, οι οποίες φέρεται να άρχισαν το 2009, υπήρξε μάλιστα τόσο επιτυχής ώστε σε κάποια έγγραφα αξιωματούχοι καυχώνται την πρόσβαση τής NSA στον υπολογιστή που χρησιμοποιεί ένας χρήστης για να συγχρονίσει το iPhone του. Η πρόσβαση σε μίνι προγράμματα, τα λεγόμενα scripts, δίνει στη συνέχεια τη δυνατότητα πρόσβασης σε τουλάχιστον 38 λειτουργίες των iPhones.
Εξίσου σημαντικές επιτυχίες, όπως προκύπτει από τα ίδια έγγραφα, φαίνεται πως έχουν σημειώσει η αμερικανική και η βρετανική κατασκοπεία και στην πειρατεία των Blackberry. Σε έγγραφο του 2009 αναφέρεται επακριβώς ότι η NSA «μπορεί να δει και να διαβάσει την επικοινωνία με SMS», ενώ σημειώνεται ότι υπήρξε μια περίοδος την ίδια χρονιά που η αμερικανική υπηρεσία ηλεκτρονικής παρακολούθησης δεν είχε προσωρινά πρόσβαση στις συσκευές Blackberry - το 2009 η καναδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και ασύρματων δικτύων Blackberry Limited απέκτησε μία ακόμη εταιρεία και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο συμπιέζει τα δεδομένα της (μετατροπή ενός ψηφιακού αρχείου για αποστολή ή αποθήκευση σε μικρότερο αρχείο). Τον Μάρτιο του 2010 όμως, το αρμόδιο τμήμα τής GCHQ δήλωνε σε απόρρητο έγγραφο ότι ανέκτησε την πρόσβαση στα Blackberry και πανηγύριζε τη νίκη του με τη λέξη «σαμπάνια!».   

ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ. Σε ερώτηση του γερμανικού περιοδικού, αξιωματούχοι της Blackberry Limited αρνήθηκαν να δώσουν σαφή απάντηση για την παραβίαση των email της. «Δεν είναι δική μας υπόθεση να σχολιάσουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου για τα φερόμενα κυβερνητικά προγράμματα παρακολούθησης στις τηλεπικοινωνίες», αρκέστηκαν να δηλώσουν επισημαίνοντας ωστόσο ότι η εταιρεία δεν είχε προβλέψει «πίσω πόρτα» στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.  
Tα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το «Σπίγκελ» μιλούν για συγκεκριμένους στόχους - χωρίς να έχουν γνώση οι εταιρείες κατασκευής των smartphones - και όχι για μαζικό φαινόμενο.

Σύνδεσμος με τον Σνόουντεν

Το «Σπίγκελ» δεν διευκρινίζει με ποιον τρόπο βρέθηκαν στην κατοχή του τα απόρρητα έγγραφα της NSA και της GCHQ. Ενας από τους συντάκτες του δημοσιεύματος ωστόσο είναι η Λάουρα Πόιτρας, αμερικανίδα σκηνοθέτις, η οποία διατηρεί στενές επαφές με τον Εντουαρντ Σνόουντεν.
TA NEA ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου