Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Ο Ελληνας που έκανε... ματ σε Apple και Samsung

Ελληνικό smartphone - ελληνικό tablet. Στην Ελλάδα της κρίσης, της αποβιομηχάνισης και της χαοτικής απόστασης από τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις, ένα τέτοιο εγχείρημα ακουγόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια κάτι σαν σύντομο ανέκδοτο.

<p>Σε μια εποχή που δεν υπήρχε Διαδίκτυο ο Ι. Καματάκης διέβλεψε το επερχόμενο τεχνολογικό «μπαμ», ίδρυσε τη δική του εταιρεία, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων καινοτομίας που θα κάνουν &l
Σε μια εποχή που δεν υπήρχε Διαδίκτυο ο Ι. Καματάκης διέβλεψε το επερχόμενο τεχνολογικό «μπαμ», ίδρυσε τη δική του εταιρεία, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων καινοτομίας που θα κάνουν «τη ζωή πιο απλή» (Making Life Simple), και δικαιώθηκε.
Τον Ιούλιο του 2012, μια δυναμική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τόλμησε να κοιτάξει στα μάτια τους πολυεθνικούς κολοσσούς και να λανσάρει στην αγορά το πρώτο ελληνικό «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο που αλληλεπιδρά με τον κάτοχό του, ενώ έναν χρόνο μετά εισήγαγε και το πρώτο ελληνικό tablet.
Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η MLS, δημιούργημα του Ιωάννη Καματάκη, βρίσκεται στην πρώτη θέση των πωλήσεων tablet στην Ελλάδα, με το εντυπωσιακό μερίδιο αγοράς 17%, ξεπερνώντας γίγαντες όπως η Apple και η Samsung, ενώ ικανοποιητικά ποσοστά με ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν και οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων. Πολλοί από τους κατόχους MLS smartphones και tablets δεν γνωρίζουν πως η συσκευή που έχουν στα χέρια τους είναι ελληνικό προϊόν.
Τα παραπάνω είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξης 26 χρόνων, ενός ελληνικού success story, που ξεκίνησε το 1989 ένας 19χρονος ανήσυχος νέος, δευτεροετής φοιτητής τότε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Γόνος οικογένειας που κατείχε μια από τις μεγαλύτερες τεχνικές εταιρείες της Βόρειας Ελλάδας, ο Ιωάννης Καματάκης αποφάσισε να κάνει τη δική του «επανάσταση» και να χαράξει διαφορετική πορεία, στον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας.
<p>Οι εγκαταστάσεις της MLS στην τεχνόπολη της Θέρμης.</p>
Οι εγκαταστάσεις της MLS στην τεχνόπολη της Θέρμης.
Σε μια εποχή που δεν υπήρχε Διαδίκτυο και κινητή τηλεφωνία, με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε πρωτόλεια μορφή ακόμα, διέβλεψε το επερχόμενο τεχνολογικό «μπαμ» και ίδρυσε τη δική του εταιρεία, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων καινοτομίας που θα κάνουν «τη ζωή πιο απλή» (Making Life Simple).
Με μότο το «think positive» (σκέψου θετικά) και επιμονή στην καινοτομία, η μικρή ομάδα ανθρώπων που ξεκίνησε την MLS Πληροφορική Α.Ε. επένδυσε στην έρευνα και έδρεψε σχετικά γρήγορα τους πρώτους καρπούς. Τα πρώτα projects κινήθηκαν προς το εκπαιδευτικό software και το 1995 εκδόθηκε η πρώτη ελληνική ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια.
Διαβάστε τη συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου