Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

10 tips για να επιταχύνετε την εκκίνηση του υπολογιστή σας

Όσο ο καιρός περνά και οι εφαρμογές στον υπολογιστή σας πληθαίνουν, τόσο αυξάνεται η καθυστέρηση της εκκίνησής του. Μήπως ήρθε η ώρα να βάλετε τάξη;
10 tips για να επιταχύνετε την εκκίνηση του υπολογιστή σας Με την πάροδο του χρόνου, καθώς εγκαθιστάτε νέες εφαρμογές, ο χρόνος εκκίνησης του υπολογιστή σας αυξάνεται δραματικά. Από μισό λεπτό που ίσως έκανε όταν τον αγοράσατε για να φτάσει σε «ετοιμοπόλεμη» κατάσταση, τώρα κάνει πέντε ή ακόμα και παραπάνω λεπτά. Είναι ώρα λοιπόν να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας και με λίγα απλά tips να κερδίσετε τον χαμένο χρόνο. Δεν σας υποσχόμαστε ότι θα επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση καθώς μπορεί κάποιες ρυθμίσεις να μην πρέπει να τις αλλάξετε, αλλά ένα σημαντικό όφελος είναι βέβαιο ότι θα το δείτε. Τα tips που περιγράφουμε δεν έχουν όλα το ίδιο όφελος στη μείωση του χρόνου εκκίνησης, αλλά δε χάνετε κάτι να τα εφαρμόσετε όλα αφού είναι ιδιαίτερα απλά.

1. Αλλαγές στο BIOS

Πολλοί ίσως δε θέλουν να κάνουν αλλαγές στο BIOS με το φόβο ότι μπορεί να «χαλάσουν» κάτι, ωστόσο αφ’ ενός αυτό δεν είναι σωστό (οι αλλαγές είναι ανατρέψιμες), αφ’ ετέρου οι αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ιδιαίτερα απλές. Βρείτε τον τρόπο να εισέλθετε στο BIOS καθώς διαφέρει από PC σε PC (συνήθως πατώντας Del ή F2 κατά την εκκίνηση) και αναζητήστε δύο επιλογές: την Quick Boot και τη First Boot Device. Αλλάξτε την τιμή της Quick Boot σε Enabled ώστε να απενεργοποιήσετε τα αρχικά τεστ που κάνει ο υπολογιστής κατά την εκκίνηση (δε χρειάζονται αν λειτουργεί σωστά). Επίσης, ορίστε ως πρώτη συσκευή εκκίνησης (First Boot Device) το σκληρό δίσκο ώστε να παρακάμπτεται ο έλεγχος του CD-ROM (συνήθως αυτό υπάρχει πρώτο) για πιθανή εκκίνηση από αυτό. Αν κάποια στιγμή χρειαστεί, για οποιοδήποτε λόγο, να κάνετε εκκίνηση από το CD-ROM μπορείτε να το αλλάξετε προσωρινά από εδώ. Οι επιλογές του δικού σας BIOS μπορεί να διαφέρουν από αυτές που περιγράψαμε, ωστόσο σίγουρα γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε.

2. Απενεργοποιήστε συσκευές που δε χρειάζεστε
Κατά την εκκίνηση ο υπολογιστή σας φορτώνει τους drivers των συσκευών που διαθέτει ώστε να μπορεί στη συνέχεια να υποστηρίξει τη λειτουργία τους. Σε πολλές περιπτώσεις αυτοί οι drivers είναι πάρα πολλοί και δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι τους χρειάζεστε όλους. Μεταβείτε στο Device Manager και δείτε αν μπορείτε να απενεργοποιήσετε κάποια συσκευή που χρησιμοποιείτε πολύ σπάνια. Για παράδειγμα, αν ο υπολογιστής σας διαθέτει floppy drive, ποιος ο λόγος να φορτώνετε τον αντίστοιχο driver αν δεν το χρησιμοποιείτε καθόλου; Αν είστε λοιπόν βέβαιοι, κάντε δεξί κλικ πάνω στη συσκευή και πατήστε Disable για να απαλλαγείτε από αυτή.

3. Με ενεργό και ενημερωμένο antivirus
Αν αναρωτιέστε ποια είναι η σχέση του antivirus με τις καθυστερήσεις στην εκκίνηση, η απάντηση είναι πολύ απλή: αν κάποιο κακόβουλο λογισμικό εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία της εκκίνησης. Απλή είναι και η λύση: χρησιμοποιείτε πάντα ένα αξιόπιστο και ενημερωμένο antivirus και ενίοτε τρέξτε και το παλιό, καλό Spybot: Search & Destroy (αν θέλετε μπορείτε να το βάλετε να τρέχει στην εκκίνηση αλλά σκοπός μας, όπως θα δείτε παρακάτω, είναι να διατηρήσουμε εκεί τα ελάχιστα προγράμματα).

4. Όχι άλλα προγράμματα στο Startup

Πολλές εφαρμογές «πιστεύουν» ότι είναι οι μόνες απαραίτητες στον κόσμο και έχουν την κακή συνήθεια να φορτώνουν οι ίδιες ή κάποιο συνοδευτικό πρόγραμμά τους στο Startup. Κάποιες από αυτές σας ρωτούν κατά την εγκατάστασή τους, κάποιες φαίνονται στο Startup, αλλά το σίγουρο είναι ότι όλες θέλουν μια θέση εκεί ακόμα κι αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Για παράδειγμα, είναι απόλυτα κατανοητό να τρέχει στην εκκίνηση το antivirus, αλλά όχι και καμιά δεκαριά updaters που στόχο έχουν να σας ενημερώσουν αν βγει κάποια καινούρια έκδοση των εφαρμογών που χρησιμοποιείτε σπάνια. Είναι απόλυτα κατανοητό να τρέχει το Skype αν το χρησιμοποιείτε για να επικοινωνείτε με συνεργάτες σας, αλλά γιατί οπωσδήποτε να τρέχει κάποιο πρόγραμμα που συνοδεύει την εφαρμογή εγγραφής CD/DVD αν σπάνια γράφετε κάποιο δισκάκι; Κρατήστε λοιπόν μόνο τα απαραίτητα μεταβαίνοντας στο msconfig (Start > Run > msconfig), στην καρτέλα Boot και επιλέγοντας τις εφαρμογές που θα εκκινούν μαζί με τα Windows. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εξαιρετικό και δωρεάν CCleaner (το οποίο πρέπει να έχετε οπωσδήποτε στο PC σας) ή το ακόμα καλύτερο για αυτή την εργασία, επίσης δωρεάν, Autoruns, το οποίο σας ενημερώνει για την προέλευση κάθε εφαρμογής. Από την ίδια καρτέλα Boot, του msconfig των Windows (Start > Run > msconfig) βρείτε στο κάτω μέρος την επιλογή No GUI boot και ενεργοποιήστε τη. Με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσουμε οι κινήσεις των στα γραφικά των Windows κατά την εκκίνηση (λογότυπο) και θα κερδίσετε λίγο ακόμα χρόνο.

5. Καθυστερήστε τα services
Μαζί με τις εφαρμογές, ξεκινούν κατά την εκκίνηση και τα services για να υποστηρίξουν λειτουργίες των Windows ή άλλων προγραμμάτων. Όπως μπορείτε να δείτε είτε από το tab Services του msconfig, είτε καλώντας τες απ’ ευθείας (Start > Run > services.msc), αυτά τα services είναι πάρα πολλά και ο ρόλος των περισσότερων δεν είναι κατανοητός. Γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο, απενεργοποιείτε κάποιο μόνο αν γνωρίζετε πολύ καλά τι κάνετε. Αν όμως δεν το γνωρίζετε, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βρείτε τα services που σχετίζονται με εφαρμογές (όχι με τα Windows) και να τα... καθυστερήσετε. Αυτό μπορεί να γίνει καλώντας τα services απ’ ευθείας (Start > Run > services.msc), κάνοντας διπλό κλικ σε αυτό που θέλουμε και επιλέγοντας Automatic (Delayed Start) από το Startup Type.

6. Κάντε defrag στον κύριο δίσκο

Όπως ακριβώς το defrag επιταχύνει την εκτέλεση μιας εφαρμογής, αφού όλα τα μέρη της είναι «μαζεμένα» και σε σειρά στο δίσκο, έτσι επιταχύνει και την εκκίνηση των Windows μειώνοντας τις μετακινήσεις της κεφαλής του δίσκου στο ελάχιστο. Για το defrag μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε το ενσωματωμένο εργαλείο των Windows (My Computer > δεξί κλικ στο δίσκο > Properties > tab Tools > Defragment now…), είτε κάποια εναλλακτική εφαρμογή όπως το εξαιρετικό και δωρεάν Defraggler (από την Piriform που αναπτύσσει και το CCleaner).

7. Απαλλαγείτε από γραμματοσειρές που δε χρειάζεστε
Τα Window 7 φορτώνουν πάνω από 200 fonts στην εκκίνηση και ακόμα πολλά περισσότερα αν έχετε εγκαταστήσει το Microsoft Office. Αν και φορτώνουν γρήγορα λόγω του μικρού όγκου τους δεν παύουν και αυτά με τη σειρά τους να καθυστερούν την εκκίνηση. Εξάλλου, από όλα αυτά τα fonts, είναι βέβαιο πως μόνο ελάχιστα χρησιμοποιείτε στην καθημερινή εργασία σας. Στα Windows 7 λοιπόν, μεταβείτε στην επιλογή Fonts του Control Panel, επιλέξτε αυτά που θέλετε να μη φορτώνονται κατά την εκκίνηση και στη συνέχεια επιλέξτε Hide. Με αυτόν τον τρόπο δεν τα σβήνετε και επιταχύνετε την εκκίνηση.

8. Αλλάξτε τη δυναμική IP σε στατική
Κατά την εκκίνηση, ο υπολογιστής «μιλά» με το router σας ώστε να αποκτήσει μια διεύθυνση IP και να συνδεθεί στο δίκτυο και το Internet. Συνήθως, έχει καθοριστεί αυτή η διεύθυνση να αποκτάται δυναμικά, δηλαδή ο router να δίνει μία από τις διαθέσιμες στον υπολογιστή σας. Όλη αυτή η «διαπραγμάτευση» όμως για την απόκτηση της διεύθυνσης καθυστερεί την εκκίνηση. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ορίσετε μια σταθερή διεύθυνση IP (ενδεικτικά, Control Panel > Network and Sharing Center > Connections: Local Area Connection > Properties > Internet Protocol Version 4).

9. Προσθέστε RAM
Από τις παραπάνω δωρεάν ενέργειες η πιο αποδοτική είναι αυτή της αφαίρεσης εφαρμογών από την εκκίνηση. Αν ωστόσο θέλετε να έχετε σημαντικό κέρδος σε χρόνο, πρέπει να προβείτε σε αγορές και να εγκαταστήσετε περισσότερη μνήμη. Ευτυχώς, όπως μπορείτε να δείτε οι τιμές της μνήμης δεν είναι υψηλές και μπορείτε εύκολα με αυτόν τον τρόπο να επιταχύνετε την εκκίνηση και να βελτιώσετε τις συνολικές επιδόσεις του συστήματός σας.

10. SSD πάνω απ’ όλα

Ο πιο αποδοτικός τρόπος για να ξεκινά γρήγορα ο υπολογιστής σας είναι – με διαφορά – η εγκατάσταση ενός SSD ως κύριου δίσκου. Η συγκεκριμένη αναβάθμιση είναι ότι καλύτερο για να βελτιώσει συνολικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας αφού οι τυπικοί μηχανικοί δίσκοι αποτελούν σήμερα το πιο αργό κομμάτι ενός PC. Με τις τιμές να έχουν μειωθεί σημαντικά, όπως μπορείτε να δείτε, η απόκτηση ενός SSD των 240GB με κόστος λίγο περισσότερο από 100 ευρώ δεν αποτελεί όνειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου